A hosszú ideig tartó gyógyszerszedés, az antibiotikum-kúra, a krónikus stressz, az egészségtelen életmód, de néhány betegség is károsíthatja, roncsolhatja a bélflóránkat. Mit tehetünk azért, hogy a jótékony hatású baktériumok újra jól érezzék magukat?
A bélflóranem más, mint a beleinkben tenyésző, jótékony és kártékony hatású mikroorganizmusok (elsősorban baktériumok és gombák) összessége. Amennyiben ez a bélflóra károsodik - vagy az egyensúlya felborul -, például antibiotikum-kúra, betegség, stressz vagy egyoldalú, egészségtelen táplálkozás miatt, gyomorfájdalom, emésztési zavarok, súlyosabb esetben komoly betegség lehet a következmény. A szervezet ellenálló képességének csökkenésekor fáradtság, emésztési zavarok, felszívódási problémák (ezen keresztül vitaminhiány), bőrproblémák vagy allergiás reakciók léphetnek fel. Emellett a betegségekre is fogékonyabbá válhatunk, amit ha antibiotikumokkal kezelnek, az addig is károsodott bélflóra állapota csak még tovább romlik.
A szervezet ellenálló képességének csökkenésekor fáradtság jelentkezik. Fotó: Getty Images
Önnek szüksége van probiotikumokra?
Kinek lehet szüksége probiotikumokra? Tulajdonképpen mindenkinek, hiszen a kedvező hatású, jótékony baktériumok sem örökéletűek, egy idő után elpusztulnak, ez pedig a káros, patogén baktériumok túlszaporodásával járhat együtt. Természetesen, az egyoldalúan táplálkozók, a dohányosok, a legyengült immunrendszerűek, az antibiotikum-kúrán, sugár- vagy kemoterápián átesettek, vagy azok, akiknek gyakran van hasmenése, jobban igényelhetik a probiotikum-pótlást. A probiotikumoknak azonban prebiotikumokra is szüksége lehet, ezek az ételeink olyan nem emészthető alkotóelemei, melyek serkentik a probiotikumok szaporodását - tehát ezeket is biztosítanunk kell az egészséges és kiegyensúlyozott bélflóra érdekében.
Állítsuk helyre!
Az egészséges bélflóra a legkönnyebben a probiotikumok visszapótlásával és a jótékony baktériumok szaporodásának serkentésével állítható helyre. Ehhez használhatunk élelmiszereket vagy probiotikum-készítményeket egyaránt. A probiotikumot is tartalmazó ételek elsősorban a fermentált, erjesztett vagy probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek. Ezek közé tartozik a joghurt, a kefir, az érett sajtok, a savanyú káposzta és például a misois. Ha ezek mellett döntünk, érdemes rendszeresen beilleszteni őket az étrendünkbe, nem elfeledkezve arról, hogy a probiotikumok élőlények, azaz a szokásosnál jobban oda kell figyelni az élelmiszerek lejárati dátumára.
A kapszulás, tablettás kiszerelésű probiotikumok semmivel sem rosszabbak, mint az élelmiszerekben találhatóak. Ezek ugyan szárított baktériumok, de nem "halottak" - azaz, csak alvó fázisban vannak, ha megfelelő környezetbe (a beleinkbe) kerülnek, akkor újra felélednek és szaporodni kezdenek. Az étrend-kiegészítők használata kényelmesebb és gyorsabb lehet, különösen akkor praktikus, ha valaki nemcsak fenntartani szeretné a bélflórája megfelelő állapotát, hanem jelentős mennyiségű baktériumot kíván pótolni (például egy hosszas antibiotikum-kúra után).
Protexin Balance
(60 db kapszula)
7 probiotikus törzs + prebiotikum
Javasolt:
- Az egészséges, normális bélflóra fenntartására
- A bélflóra helyreállítására (pl. antibiotikus kezelések idején és azt követően, hasmenés alatt és után)
- Puffadás megszüntetésére
- A meggyengült immunrendszer erősítésére, klímaváltozáskor, utazáskor és stresszhelyzetekben
7-féle élő baktériumtörzset tartalmaz, melyek képesek megtelepedni és szaporodni az emberi bélflórában
Prebiotikumot: frukto-oligoszacharidot (FOS) tartalmaz
Mint bármilyen más étrend-kiegészítőnél, a probiotikumoknál is ajánlott némi kísérletezés. Minden embernek másmilyen ugyanis a bélflórája, illetve egy-egy adott élethelyzetben különböző baktériumokra lehet szüksége az egyensúlyhoz. Ezért a szakemberek javasolják, hogy többféle készítményt is próbáljunk ki vagy kombináljuk a friss élelmiszereket és a probiotikus készítményeket. A probiotikumokat gyakorlatilag lehetetlen túladagolni, ezért nem kell félnünk attól, hogy túl sokat eszünk meg belőlük.
Szerző: Huták Judit
Megjelent: HáziPatika.com
Eredeti cikk megtekintése