Az antibiotikumok nagyon hatékony gyógymódot jelentenek a bakteriális fertőzéseknek a kezelésére. Ahhoz azonban, hogy ne jelentkezzenek a mellékhatások, fontos, hogy mindig megtegyük a szükséges lépéseket.
A leggyakoribb panasz egy ilyen kúra után az igencsak kellemetlen hasmenés. Ennek oka, hogy a betegséget okozó baktériumok elpusztítása mellett az antibiotikumok az egészséges baktériumokat is elpusztíthatják.
De tehetünk ellene!
Segítő baktériumok
Csak akkor, ha tényleg szükséges
- Tanulmányok kimutatták, hogy a korai életkorban történő túlzott antibiotikum-használat okozta változások a bélmikrobiótában növelhetik a súlygyarapodás és az elhízás kockázatát is.
- Túlzott használatuk antibiotikum-rezesztenciához vezethet, ami miatt azok hatástalanná válnak a betegséget okozó baktériumok elpusztításában, így később ez komoly gondot okozhat.
- A túlzott használatuk károsíthatja a májat.
Már egy hét antibiotikum-szedés is akár egy évre megváltoztathatja a bélmikrobióta összetételét. Ennek elkerülése érdekében ajánlott probiotikumot is szedni a kúra alatt, esetleg utána. Az élő, egészséges baktériumok szedése csökkentheti az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megjelenésének a kockázatát.
Tekintettel azonban arra, hogy a probiotikumok általában maguk is baktériumok, az antibiotikumok azokat is elpusztíthatják, ha egyszerre szedjük be. Ezért is fontos, hogy az antibiotikumokat és a probiotikumokat néhány óra különbséggel vegyük be.
Erjesztett ételek
Egyes élelmiszerek is csökkenthetik a kellemetlen hasi panaszokat, míg mások ronthatják azokat. Sokat segíthetnek például, ha erjesztett, savanyított ételeket eszünk, iszunk; olyanokat, mint például a kimchi, a kombucha, a savanyú káposzta vagy a joghurt. Ezek számos egészséges baktériumfajt, például Lactobacillust tartalmaznak, amelyek segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egészséges állapotát és működését.
Rostok
Érdemes magas rosttartalmú ételeket is fogyasztanunk, mivel a rostot a szervezetünk nem tudja megemészteni, a bélbaktériumok viszont igen, és ez serkenti a növekedésüket, ráadásul a rostok csökkenthetik egyes káros baktériumok szaporodását is. Együnk minél több teljes kiőrlésű gabonafélét, magvakat, dióféléket, hüvelyeseket, bogyós gyümölcsöket és zöldségféléket. Mindezt azonban csak a kúra után tegyük, mert az élelmi rostok lassíthatják a gyomor kiürülésének sebességét, ami viszont lassíthatja a gyógyszerek felszívódását is.
Kell a csoki is
A probiotikumok mellett fontos a prebiotikumoknak is figyelmet szentelni. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek a bélben lévő jó baktériumokat táplálják, segítik a szaporodásukat. Ezért együnk csokoládét, igyunk kakaót vagy egy pohár vörösbort, amelyek fontos antioxidáns polifenolokat tartalmaznak, és jótékony hatással vannak a bélmikrobiótára.
Ezt ne együk!
Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek csökkentik az antibiotikumok és más gyógyszerek hatékonyságát. Ilyen például a grépfrút, ami megakadályozhatja, hogy a szervezet megfelelően lebontsa a gyógyszert. A kalciummal kiegészített élelmiszerek vagy a magas kalciumtartalmú étrend-kiegészítők szintén befolyásolhatják az antibiotikum felszívódását.
Vértezzük fel magunkat!
Azzal, hogy a bélflóránk egyensúlya felborul, az immunrendszerünk is meggyengül, hiszen a védekezőképességünk nagy része az emésztőrendszerünkben található. Ezért fontos, hogy egy-egy antibiotikum-kúra után turbózzuk fel az immunrendszerünket. Érdemes rendszeresen szaunába járni, ami hatékony salaktalanító, immunerősítő, és jó hatással van az erekre. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, igyunk naponta elegendő vizet, kerüljük a félkész és készételek fogyasztását, és mozogjunk rendszeresen. Fontos az is, hogy pihenjünk, aludjunk eleget, mert a fáradtság gyengíti az immunrendszert. Szedjünk D-vitamint, cinket és C-vitamint!
Megjelent: Fanny