Nagyon sokan szenvednek szezonális allergiától, amely nemcsak tavasszal, hanem szinte minden évszakban megkeserítheti az emberek életét, hiszen az allergiának sokféle és nagyon kellemetlen tünetei is lehetnek. Ilyen például a tüsszentés, az orrfolyás, a viszkető szem, a fáradtság és az energiahiány is. Legfőképpen a pollenek okolhatók a szezonális allergia kialakulásáért. Ilyenkor ugyanis hisztamin szabadul fel a szervezetben és ez okozza a nagyon kellemetlen tüneteket, amelyek nagyon megnehezítik a mindennapos munka és tevékenységek elvégzését. Léteznek viszont olyan tápanyagok és gyógynövények, amelyekkel jelentősen csökkenthető a szervezetben a hisztamin magas szintje. Mutatjuk is, melyek ezek.
A probiotikumok nagyon hasznosak lehetnek a szezonális allergia okozta hisztaminszint csökkentésében. Hatásukra ugyanis helyreáll a bélflóra egyensúlya, ami nagymértékben javítja az allergiás személy egészségét és életminőségét, illetve jelentősen csökkenti az allergiára oly jellemző kellemetlen tüneteket is.
A B-vitaminok is aktív szerepet játszanak a hisztaminszint csökkentésében. A B6-vitamin például arról gondoskodik, hogy a hisztamin ne maradjon túl sokáig a szervezetben.
A kvercetin nem más, mint egy remek antioxidáns, amely még antihisztaminként is működik. Érdemes már akkor elkezdeni a kvercetin-kiegészítő vagy a kvercetinben gazdag táplálékok fogyasztását, mielőtt a pollenszezon elkezdődik. A kvercetin a flavonoidokhoz sorolható, és nagy mennyiségben megtalálható a zöldségekben, például a fodros kelben vagy a vöröshagymában, illetve a gyümölcsökben és a magvakban.
Az allergia bőrirritációt és duzzanatot is okozhat, amit mindenképpen csökkenteni vagy megelőzni szükséges. Ezt megtehetjük egy aminosav – az L-theanin – segítségével, amelynek gazdag forrása például a zöld tea.
Protexin Candies-Plus
(60 db kapszula)
A C-vitaminra is számíthatunk, ha allergiában szenvedünk, ugyanis ez az antioxidáns vitamin egyrészt lebontja azokat az enzimeket, amelyek a hisztamint termelik, illetve meg is akadályozza ezeknek az enzimeknek a termelődését. Miben található C-vitamin? Többek között a citromban, a karfiolban, a brokkoliban, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a kiviben, a papayában, a mandarinban, a grépfrútban, a narancsban, a paprikában, a paradicsomban, a bogyós gyümölcsökben, például az áfonyában és a szederben.
Forrás: GYÓGYSZER NÉLKÜL
Az eredeti cikk megtekintése