Szénanáthaszezon

Korra, nemre való tekintet nélkül világszerte nagyon sok embert érint a tavasz elején kezdődő szénanáthaszezon. Tünetei ellen számos orvosi gyógymód áll a rendelkezésünkre, de súlyosságuk megfelelő diétával is enyhíthető.

Szénanáthaszezon
Fotó: Pixabay.com

A légúti allergia tüneteit szinte mindenki ismeri. Legjellemzőbbek a tüsszögés, orrfolyás, a szem és az orr viszketése, de járhat emésztőrendszeri szimptómákkal vagy súlyos bőrpanaszokkal is. A szezonális allergia márciustól, a korán virágzó fákkal indul. Nyáron a füvek, a gabonák és a gyomnövények pollenjei, de a gombák spórái is megkeseríthetik az arra érzékeny emberek életét, egészen késő novemberig.

A szénanátha tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója egy alapvetően ártalmatlan dologra, esetünkben a pollenfehérjére. A szervezetünk annak érdekében, hogy legyőzze a számára veszélyesként értelmezett anyagot, nagy mennyiségű hisztamint szabadít fel, amely allergiás tüneteket vált ki.

A diéta alapja tehát nem más, mint hogy kerüljük a magas hisztamint és az annak előanyagát (szerotonin, tiramin) tartalmazó élelmiszereket, valamint a hisztamin felszabadulását fokozó és annak lebontását akadályozó nyersanyagokat.

Magas hisztamintartalmú ételek

A kerülendő, mi több, a tiltólistás élelmiszerek listája így alakul:

  • befőzött és konzervált élelmiszerek
  • sajtok, elsősorban a sokáig érlelt kemény vagy penészes fajtáik (camembert, brie, Gruyére, Cheddar, rokfort, parmezán, ementáli)
  • füstölt és pácolt húsok, sonkafélék, szalámik
  • halkonzervek, nem frissen fogott halak
  • ecet (elsősorban a borecet), mustár
  • egyes gyümölcsök (citrusfélék, földieper, málna, mazsola, szilva, banán)
  • zöldségek közül a paradicsom és annak feldolgozott formái (paradicsomszósz, ketchup), paraj, padlizsán, zeller, avokádó, gombák
  • hüvelyesek, elsősorban a csicseriborsó
  • szójatermékek (szójatej, szójatejszín, szójaszósz, tofu)
  • savanyú káposzta, kovászos uborka
  • csonthéjasok (mogyoró, dió) és az olajos magvak (napraforgómag)
  • élesztő és azzal készült pékáru
  • tojásfehérje
  • csokoládé, kakaó, fekete tea
  • fűszerek (fahéj, chili, bors, ánizs, szegfűszeg, curry, csípős paprika, fűszersók)
  • alkoholos italok (kiemelten a sör, a vörösbor és a pezsgő)

Általános étkezési javallatok

Fontos, hogy az elkészített ételeket mindig frissen fogyasszuk el, vagy még frissen fagyasszuk le. A bennük lévő baktériumok hatására ugyanis gyorsan növekszik a hisztamintartalmuk.

Ha valakinek ebben a formában maga a diéta lenne inkább megterhelő, mintsem az allergiával járó tünetek, annak érdemes csupán a legkritikusabb élelmiszereket kihagyni az étkezéseiből. Ezek a konzervek, a pácolt, az érlelt, az erjesztett ételek, az alkohol és a citrusfélék. Amennyiben szeretnénk csökkenteni például a hüvelyesek hisztamintartalmát, ezt áztatással, vagy az első főzővíz cseréjével is megtehetjük.

Amit lehet

Ha végiggondoljuk, a fent felsorolt tiltólista után nem is olyan nehéz összeállítani a fogyasztható ételek sorát. Lényegében kerülnünk kell a nagy fokú feldolgozáson átesett, tartósított, kész termékeket és helyettük a lehető legfrissebb alapanyagokból kellene válogatnunk. Nyugodtan ehetünk friss sajtokat, túrót, vajat, friss húsféléket (beleértve a frissen fogott halat is), a fent nem említett zöldségeket, gyümölcsöket és azok présnedvét, gabonát, tésztaféléket, élesztőmentes rozskenyeret, tojássárgáját. Tej helyettesítésére rizs-, zab vagy kókusztejet.

A szervezetünk támogatása:

Mint már oly sokszor, a természet erejét itt is segítségül tudjuk hívni. Egyes növények, mint a rozmaring, a zsálya, a lila hagyma, a vöröshagyma, az articsóka természetes antihisztaminként képesek csökkenteni a nyálkahártya-duzzanatot.

Továbbá vannak olyan élelmiszer-összetevők, amelyek erősítik az immunrendszerünk működését, hatásukra a heves tünetek enyhíthetők, így javítani tudnak leromlott közérzetünkön is. Ilyenek a többszörösen telítetlen zsírsavak, az antioxidánsok, a kalcium és a probiotikumok.
A többszörösen telítetlen zsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért az allergiás időszakban, fennálló panaszok esetén érdemes rendszeresen lenmag-, ligetszépe-, feketekömény- vagy édesköményolajat fogyasztani. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a hidegen sajtolt olajokat nem szabad hevíteni, mert hő hatására a telítetlen zsírsavösszetételek sérülnek, így az olaj elveszíti ezen jótékony tulajdonságát.

Antioxidánsok (flavonoidok, karotinoidok, C- és E-vitamin). Ezek a vegyületek tartják karban az immunrendszerünket. Mivel a légzőszervi allergiák kialakulhatnak fertőzések okán is, ezért a védekező rendszerünk kulcsfontosságú azok leküzdésében. Forrásaik főként a friss gyümölcsök és a zöldségek.

Emelt dózisú kalciumot nemcsak injekciók és pezsgőtabletták útján juttathatunk a szervezetünkbe, hanem abban bővelkedő élelmiszerekkel is. Ide sorolhatjuk a kalciummal dúsított rizs- és zabitalt, a quinoát, a chiamagot, az amarántpelyhet és a brokkolit.

Allergiás időszakban testünk sokkal érzékenyebb különböző táplálékokkal szemben, gyakran apróbb gyulladások miatt sérülhet a bélnyálkahártya is. Az allergének így könnyen átjuthatnak a bélfalon, és heves reakciót válthatnak ki más szerveinkben is. Ennek kivédésére érdemes időnként egy probiotikus kúrát beiktatnunk, valamint figyelni a rendszeres rostbevitelre.


Forrás: ma7
Szerző: Szilágyi Orsolya

Az eredeti cikk megtekintése

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!