A Candidiázis egy olyan betegség, amikor egy, a szervezetünkben természetesen előforduló sarjadzó gomba, a Candida albicans elszaporodik. Ez az egyik leggyakoribb gombás megbetegedés.
A Candida albicans normál esetben a bőrön és a nyálkahártyákon jelen van, és egészen addig nem is okoz problémát, amíg a szerveztünk védekezőképessége megfelelően működik. Azaz, az Immunrendszer, az anyagcsere és a mikrobiom jó állapotban van. Ha ezek közül valamelyik funkciója csökken, akkor a gombák rendkívül gyorsan elszaporodnak és betegséget okoznak.
Mely tünetekre érdemes figyelni?
Az elszaporodó gombák sokféle méreganyagot bocsátanak ki, amelyek különböző tüneteket okozhatnak. A tünetek közül a következők jelentkezhetnek: hajhullás, bőrbetegségek, memóriaromlás, alvászavarok, hangulat ingadozás, depresszió, testsúlyváltozás, kimerültség, pajzsmirigy problémák (alul-, és túlműködés egyaránt), krónikus haspuffadás, vastagbélgyulladás, gyomorégés, ízületi bántalmak, nőgyógyászati problémák, fejfájás.
Ezeken a tüneteken kívül még sajnos egyebek is előfordulhatnak, melyek kellemetlenek és az életminőséget is rontják. Érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy a megfelelő gyógyszeres terápiával és életmódbeli változásokkal elmúljanak a panaszok.
A kezelés nemcsak a panaszok megszüntetése miatt fontos, hanem így megakadályozható az esetleg fertőzés átadás. A gombásodás ugyanis érintés útján terjed. Természetesen ez függ a gomba típusától, fertőző képességétől, illetve az ember immunrendszerének egészségétől is.
Rendkívül fontos a megelőzés, ezért uszodákban, fürdőkben és szaunákban kiemelten fontos, hogy figyeljünk a higiéniára. A bőr, köröm, nyálkahártya (szájpenész), és a nemi szervek könnyen fertőződhetnek, helytelen táplálkozási szokásokkal pedig az emésztőrendszer van veszélyben.
Melyek a hajlamosító tényezők?
- cukorbetegség
- gyengült immunrendszer
- rendszeres antibiotikum használat
- rendszeres hormonkészítmény szedés (fogamzásgátló, szteroid)
- emésztési zavarok
- toxin terhelés (nehézfémek, élelmiszer tartósítószerek)
- helytelen táplálkozási szokások (kevés rost, sok édesség)
- elégtelen higiénia
- baktériumflóra károsodása
- műszálas, rosszul szellőző ruházat
- tartós sressz
- alvászavarok
- kimerültség
Mit tegyél?
A Candidiázis könnyen válhat krónikussá, nehezen kezelhetővé, ezért a megelőzésre fordítsunk nagy figyelmet.
- Alapos, de nem túlzásba vitt higiénia (a test saját flórájának megőrzése)
- Tartsuk mindig szárazon a bőrünket
- Jól szellőző, természetes anyagú ruházat viselése
- Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, relaxáció
- Immunrendszer támogatása: légzőgyakorlatok, rendszeres testmozgás, szaunázás
Candidiázis során javasolt étrendi megkötések
A teljes értékű, változatos táplálkozás az ideális hosszútávon. Kerülendők az egyszerű szénhidrátok, így a gombáktól elvesszük a táptalajt. Célszerű kiiktatni azokat az élelmiszereket, amelyek penészgombákat, egyéb sarjadzó gombákat tartalmaznak. Ennek következtében a bélflóra helyre tud állni, fel tudja venni a harcot, és az immunrendszer működése is megfelelő lesz, és nem utolsó sorban a tápanyagbevitel is kielégítő egy ilyen étrenddel.
További hasznos tippek:
- naponta minimum 2 liter folyadék fogyasztás (víz)
- Naponta legalább háromszori nyers, szezonális zöldségfogyasztás
- rendszeres élőfllórás natúr joghurt fogyasztás
- természetes prebiotikumok fogyasztása: fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, rozs, búza, spárga, csicsóka, cikória, zabpehely
- Cukor, méz és cukorpótlók kerülése
- Erjesztett élelmiszerek, és a magas cukortartalmú gyümölcsök, befőttek lekvárok kerülése
- Rendszeres étkezés
- Csak indokolt antibiotikumhasználat
Ha ezeket betartjuk, a Candidiázis kialakulását megelőzhetjük, illetve a kialakult fertőzés gyógyszeres terápiáját így kiegészíthetjük.
Évente néhány alkalommal érdemes elvégezni egy probiotikum kúrát is; olyan terméket célszerű választani, amely sokféle baktériumtörzset tartalmaz, hiszen a bélflóra összetétele egyénenként változó.
Protexin Balance
(60 db kapszula)
7 probiotikus törzs + prebiotikum
Javasolt:
- Az egészséges, normális bélflóra fenntartására
- A bélflóra helyreállítására (pl. antibiotikus kezelések idején és azt követően, hasmenés alatt és után)
- Puffadás megszüntetésére
- A meggyengült immunrendszer erősítésére, klímaváltozáskor, utazáskor és stresszhelyzetekben
7-féle élő baktériumtörzset tartalmaz, melyek képesek megtelepedni és szaporodni az emberi bélflórában
Prebiotikumot: frukto-oligoszacharidot (FOS) tartalmaz
Szerző: Barna Dorina dietetikus, okleveles élelmiszermérnök MSc.