A probiotikumok a szervezet számára hasznos, jótékony baktériumok, amelyek normál esetben nagyobb arányban vannak jelen a bélflórában.
Először haszonállatok takarmányozásában vették hasznát a probiotikus törzseknek, de manapság már nagyon széleskörben kutatják.
A belünk tulajdonképpen egy védelmi vonal, amelyben a bélbaktériumok igyekeznek egyensúlyban maradni, és a kórokozók mennyiségét alacsonyan tartani. A Lactobacillusok, Bifidobacteriumok és Streptococcus fajok tartoznak a probiotikus törzsek közé.
A probiotikumokhoz kapcsolódó kutatási területek egyre inkább szélesednek, és egyre több egészségügyi előnyt társítanak a probiotikumokhoz. Pozitív hatások: akut hasmenés megelőzése kisgyermekeknél, antibiotikum okozta hasmenés csökkentése, gyulladásos bélbetegségek tüneteinek csökkentése, immunrendszer erősítése, allergia mértékének csökkentése.
A probiotikumokat élelmiszerekm segítségével is be tudjuk vinni a szervezetünkben. Az élőflórás tejtermékek és a fermentált élelmiszerek (savanyú káposzta) gazdag forrásai ezeknek a törzseknek.
Ezek az élelmiszerek a következőkben lehetnek a segítségünkre
- segítenek kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát
- támogathatják az immunrendszert
- csökkenthetik a székrekedés mértékét
- enyhíthetik a hasmenést
- csökkenthetik a haspuffadást
- csökkenthetik a rossz, azaz LDL koleszterin szintet
- "utazók hasmenése" megelőzésére is jól alkalmazhatók.
Probiotikumokat természetesen étrend-kiegészítőkkel is bevihetünk a szervezetünkbe. Az étrend-kiegészítőkben jellemzően liofilizált, azaz fagyasztva szárított, de életképes állapotban vannak a baktériumtörzsek.
Ne csak arra figyeljünk, hogy probiotikumot fogyasszunk, hanem a prebiotikumokra is. Ezek olyan emészthetetlen növényi rostok, amelyek táplálják a baktériumtörzseket, ezáltal is fokozzák a vastagbélben történő elszaporodásukat, valamint fokozzák a kalcium felszívódását, a szérum lipidszinteket stabilizálják, a székletürítést pedig normalizálják. Fontos feladatuk továbbá a káros baktériumok csökkentése.
A gabonafélék, hagymafélék, csicsóka, articsóka, cikória mind-mind gazdag forrásai ezeknek a rostoknak.
BS Florea
(30 db kapszula)
Lactobacilus rhamnosus LCR 35® baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
Az LCR 35 baktérium törzs táplálékául a kapszulák fruktó-oligoszacharidot is tartalmaznak, ezzel segítve a baktériumok szaporodását.
1 kapszula 1 milliárd baktérium csírát tartalmaz.
Szerző: Barna Dorina dietetikus, okleveles élelmiszermérnök MSc.