Növényi eredetű baktériumtörzs, tejiparban használták főként, joghurtkultúra.
A Streptococcus thermophilus a kevésbé ismert probiotikumok közé tartozik, de egészségügyi előnyeiről nagyon is érdemes tudni!
Nem mozgékony, fermentatív és fakultatív aerob probiotikumként a S. thermophilus nem „utazik” az egész testben. Ehelyett beindítja az erjedési folyamatokat a vékonybélben, és oxigénhiányos közegben is életben marad anélkül, hogy biológiai szerkezete bármiféle károsodást szenvedne.
Speciális szerkezete azt is jelenti, hogy magasabb hőmérsékleten is túlél; innen ered a neve. Ez nem csak a fermentált tejtermékek ipari műveleteinél teszi praktikussá, hanem azt is jelenti, hogy nagyon ellenálló és funkcionális probiotikum.
A Streptococcus thermophilust tejsav mikroorganizmusnak is nevezik, ami egyszerűen azt jelenti, hogy képes szimulálni a szénhidrát lebontását tejalapú termékekben, és nagyobb tejsavtermelést generál. Ha a S. thermophilust fermentált termékek készítésére használják, a tejtermékgyártók általában a Lactobacillus bulgaricusszal párosítják. E két törzs együttesen szimbiotikus kapcsolatban áll egymással, ami fokozza a különféle tejtermékek, különösen a sajtok és a joghurt fermentációs és érlelési tevékenységét.
Biztonságos és hasznos baktériumtörzs
Bár a „Streptococcus” elnevezés a legtöbb emberb a patogén baktériumokra gondolna, a S. thermophilus azonban a Streptococcus salivarius mellett azon törzsek közé tartozik, amelyek klinikailag bizonyítottan „életbarát” szervezetek.
Bár a Streptococcus nemzetség más törzsei különféle egészségügyi veszélyekkel járnak, mint például a torokfertőzések (Streptococcus pyogenes) és a tüdőgyulladás (Streptococcus pneumoniae), a S. thermophilus ennek éppen az ellenkezője!
Valójában a Streptococcus thermophilusban hiányoznak azok a gének vagy felszíni fehérjék, amelyeket a patogén streptococcusok a nyálkahártya felületéhez való tapadáshoz és a gazdaszervezet védekező mechanizmusainak kijátszásához használnak. Széles körben elfogadott, mint biztonságos probiotikum általános fogyasztásra, és ma az egyik legelterjedtebb baktérium, amelyet mind a tejtermékek, mind az étrend-kiegészítők előállításában használnak.
Javítja az emésztést
A S. thermophilus egyik fő egészségügyi előnye a gyomor-bél traktus működésének javítása. Mivel képes túlélni a bél zord körülményeit anélkül, hogy az epe és a gyomorsav elpusztítaná, a S. thermophilus kiváló probiotikum a jótékony baktériumok növekedésének elősegítésére a belekben.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a Streptococcus thermophilust legjobb más probiotikumokkal, például Bifidobacterium bifidum-mal, Lactobacillus plantarum-mal és Lactobacillus paracasei-vel kombinálva használni. Ezekkel a törzsekkel együtt történő kiegészítésről azt találták, hogy jelentősen javítja az olyan gasztrointesztinális rendellenességek tüneteit, mint az IBS (irritábilis bél szindróma) és a hasmenés.
A Streptococcus thermophilusról azt is kimutatták, hogy javítja a laktózintolerancia tüneteit. Azok, akik alacsony laktázszinttől (a tejcukor lebontásához szükséges enzimtől) szenvednek, enyhülést találhatnak az S thermophilus pótlásával. Ez a törzs saját tejsav segítségével megkönnyíti a tej emésztését, csökkentve az intolerancia okozta tüneteket.
Fokozza az immunrendszer működését
A gyenge immunrendszer esetében is kimutatták, hogy jelentős előnyökkel jár a Streptococcus thermophilus. Ez a hasznos törzs leküzdi a vírusokat, gombákat és parazitákat, amelyek a gyomor-bélrendszert és az urogenitális rendszert is megtámadják.
A S. thermophilus segít csökkenteni a bélgyulladást, csökkenti a kórokozók aktivitását és javítja az általános egészséget. A B. bifidum és a Streptococcus thermophilus kombinációjával kezelt csecsemőknél ritkábban fordult elő rotavírusos hasmenés. Ez arra utal, hogy a S. thermophilus értékes kiegészítője bármilyen étrendnek.
BS Florea
(30 db kapszula)
Lactobacilus rhamnosus LCR 35® baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
Az LCR 35 baktérium törzs táplálékául a kapszulák fruktó-oligoszacharidot is tartalmaznak, ezzel segítve a baktériumok szaporodását.
1 kapszula 1 milliárd baktérium csírát tartalmaz.
Szerző: Barna Dorina dietetikus, okleveles élelmiszermérnök MSc.